Co to jest Moringa?

Moringa (Moringa oleifera), zwany także drzewem chrzanu, jest podobny do chrzanu ze względu na niepowtarzalny smak korzenia. Bywa też nazywany „drzewem długowieczności” lub „drzewem cudów”, ponieważ uważany jest za niezwykle cenną i zdrową roślinę. Jest wymieniony w grupie superfoods — tak zwanych superfoods. Czy naprawdę warto?

Moringa to tropikalne drzewo z rodziny Moringa, które rośnie w północno-zachodnich Indiach i Pakistanie. Drzewo dorasta do 10 m wysokości i wykorzystywane są wszystkie jego części: kora, korzenie, owoce, liście i kwiaty. Korzeń ma smak podobny do chrzanu, stąd inna nazwa chrzanu, czyli „drzewo chrzanowe”. Ponadto mają właściwości przeciwzapalne, zbliżone do działania antybiotyków. To samo dotyczy ekstraktów z liści i kory.

Witaminy w Moringa

Roślina zawiera wiele cennych składników, takich jak antyoksydanty, białko (dwa razy więcej niż soja), potas, żelazo (25 razy więcej niż szpinak), witaminy A, C i E. Zawiera również duże ilości manganu, chromu i boru.Mangan odpowiada za zdrowie kości i stawów, chrom odgrywa ważną rolę w walce ze stresem i wspomaganiu metabolizmu, a bor jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Moringa zawiera więcej boru niż jakakolwiek inna roślina. Jest również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu chroni przed stresem antyoksydacyjnym i pomaga zapobiegać rozwojowi poważnych chorób, takich jak rak, cukrzyca i choroby serca. Ponadto Moringa zawiera aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9.

Jak pomaga Moringa?

Moringa wspomaga organizm w wielu schorzeniach i stanach, które negatywnie wpływają na komfort codziennego życia:

  • Dzięki wysokiej zawartości witamin A i E znacznie poprawia kondycję skóry,
  • Ze względu na wysoką zawartość błonnika może poprawiać pracę układu pokarmowego, zwłaszcza jelita grubego,
  • Wysoki poziom wapnia i manganu znacząco wspomaga układ kostny,
  • Dzięki zawartości żelaza pomaga radzić sobie z uczuciem ciągłego zmęczenia,
  • Posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne,
  • Pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Moringa – przeciwwskazania

Moringa ma ogromny potencjał, dzięki czemu możesz wesprzeć normalne funkcjonowanie swojego organizmu. Warto jednak zauważyć, że nie każdy może skorzystać z dobroczynnych właściwości tej rośliny.

Głównym przeciwwskazaniem jest ciąża. Substancje zawarte w korzeniach, korze i kwiatach mogą powodować skurcze macicy, a także zwiększać ryzyko poronienia. Nie ma jednak informacji na temat działania reszty rośliny, więc najbezpieczniej jest w ogóle nie spożywać moringi (w żadnej formie) podczas ciąży.

Sprawdź ten produkt w naszym sklepie:

Olej konopny – właściwości i działanie

Olej konopny jest dobrym i bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Pozyskuje się go z wyselekcjonowanych nasion konopi. Najlepszy olej Czytaj więcej

Nowa odsłona strony!

Z przyjemnością informujemy, że nadszedł czas na nową odsłonę strony internetowej! W ostatnim czasie publikowaliśmy mało informacji, a było to Czytaj więcej

Substancje zawarte w soku z noni

Natura hojnie obdarzyła owoce morwy indyjskiej. Nie żałowała jej niczego. Dlatego owoce z noni są bogate w wiele wartościowych składników, Czytaj więcej

Jak wzmocnić odporność zimą?

Zima to sezon grypy i przeziębienia. Nie trudno złapać katar, nie mówiąc już o przeziębieniu i fakcie, że bardzo łatwo Czytaj więcej