Kolagen jest bardzo ważnym składnikiem budulcowym tkanek. Każdy z nas z dnia na dzień robi się coraz starszy. Wiele osób staje na głowie, aby walczyć z procesem starzenia się i jak najdłużej zachować młody zdrowy wygląd, lecz czas biegnie bardzo szybko i zostawia swoje ślady na skórze, która produkuje coraz mniej kolagenu. Oczywiście można próbować go uzupełniać na różne sposoby, niestety tryb życia, jaki prowadzi większość osób, nie sprzyja zdrowemu wyglądowi. Zła dieta, brak ruchu czy zatrute środowisko, jeszcze bardziej przyspieszają starzenie. Czym jest ten sławny kolagen i jaki ma wpływ na zdrowie? Sprawdź!
Kolagen, czym jest i na co wpływa?
Kolagen jest jednym z ważniejszych elementów tkanki łącznej, który spaja komórki skóry, chrząstki oraz kość. Twój organizm produkuje go w sposób naturalny. Jest białkiem stanowiącym 1/3 całego białka w naszym ciele, składa się z łańcuchów aminokwasów. Istnieje około 30 rodzajów kolagenu, każdy z nich ma przypisaną odpowiednią funkcję. Jeżeli Twój organizm produkuje jego wystarczającą ilość, skóra jest napięta oraz gładka, nie występuje ból stawów, masz dobre krążenie krwi, bo naczynia krwionośne zachowują elastyczność, doznane urazy goja się w odpowiednim tempie, rany się zabliźniają, a złamane kości zrastają.
Jeżeli Twój organizm produkuje go za mało, pierwsze objawy zobaczysz na twarzy oraz szyi. Skóra wiotczeje i opada, pojawiają się na niej najpierw nieznaczne małe zmarszczki a później coraz większe bruzdy, skóra traci swoją elastyczność, a wraz z tym przychodzi ból stawów oraz problemy z krążeniem. Niestety wszystkie czynniki wiążą się z utratą urody, która jest szczególnie przykra dla pań, ponieważ to one przykładają zazwyczaj większą wagę do swojego wyglądu. Na szczęście są sposoby, aby sobie pomóc, można stosować kolagen do użytku wewnętrznego lub zewnętrznego i tym sposobem spowolnić proces starzenia.
Kolagen w jedzeniu
Wiele osób ma problem z utrzymaniem jego odpowiedniej ilości w organizmie, można wtedy spożywać potrawy, które go zawierają, są to:
- podroby
- żelatyna spożywcza
- chrząstki rekina
- kurze łapki
Trzeba jednak pamiętać, że potrawy te nie należą do najzdrowszych, dlatego warto sięgać po nie z umiarem, w przeciwnym razie przyniesie to skutek odwrotny do zamierzonego. Najbardziej szkodliwe są te produkty, które pochodzą od zwierząt, oraz mają dużą zawartość tłuszczu to właśnie one przyczyniają się do wzrostu ilości cholesterolu i wyniszcza układ krążenia.
Co robić, gdy organizm produkuje coraz mniej kolagenu?
Po ukończeniu 30 roku życia, organizm produkuje coraz mniej kolagenu, a także sama skóra traci ten składnik. możesz spowolnić ten proces i wspomóc samego siebie:
- przyjmując witaminę C – która bezpośrednio wpływa na wzrost produkcji kolagenu, dzięki niej skóra staje się pełna blasku oraz jędrna. Można ją znaleźć w wielu produktach miedzy innymi w słodkich ziemniakach lub papryce
- przyjmując witaminę E – która zapobiega sztywnieniu włókien kolagenowych, dzięki czemu skóra dłużej zachowuje swoja sprężystość. Można ją znaleźć na przykład w olejach roślinnych bądź orzechach
Skutki uboczne przyjmowania kolagenu
Warto w tym przypadku kierować się zasadą co za dużo to nie zdrowo. Odpowiednia dawka kolagenu wynosi maksymalnie 4000 mg. Jeżeli przekroczysz tę ilość, mogą pojawić się skutki uboczne w postaci nadwrażliwości na niektóre składniki odżywcze, ból mięśni i stawów, ogólne osłabienie lub problemu z wypróżnianiem. W razie pojawienia się któregokolwiek ze skutków należy go całkowici odstawić na jakiś czas.