Lekarze o Noni | Badania owoców Noni

Jak zapatrują się specjaliści na działania owoców z Noni? Jakie są wyniki badań? Jak się okazuje, testy i opinie są bardzo dobre. Najciekawiej wyglądają badania Dr. Ralpha Heinicke’ya, lekarza biochemika, który pochodzi z USA. Podczas swoich badań nad enzymami odkrył on bowiem, że w Noni znajdują się aktywne składniki, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Warto na to zwrócić uwagę, gdyż to też jest niejako istota działania Noni.

Odkrycie to poszerzyli inni naukowcy, którzy odkryli w Noni Xeroninę – będącą fundamentalnym składnikiem, który ma znaczący wpływ na ludzkie zdrowie. Dlaczego? Xeronina jest niezbędna do prawidłowej komunikacji komórek i białka. Badania zostały realizowane przez kilka lat, a naukowcy do dziś są pod ogromnym wrażeniem efektywności Noni. Dr. Ralph pracował w latach 1950 – 1986 na Hawajach, gdzie prowadził liczne badania dla Uniwersytetu Hawajskiego. Prócz xeroniny – wraz z kolegami po fachu odkryli także, że owoce z rośliny morindy zawierają enzym, która pomaga zmieniać proxeroninę w kseroninę – finalnie określając ją prokseronazą. Czyli składnikiem jeszcze lepiej wpływającym na przetwarzanie informacji między komórkami a białkami. Co znacznie pomaga w codziennym funkcjonowaniu ludzkiemu organizmowi.

Dr. Ralph Heinicke komentuje substancje następująco: „Kseronina jest alkolidem, który produkuje ludzki organizm w masowych ilościach, po to by aktywować enzymy, by te z kolei mogły poprawnie funkcjonować. Bez ich prawidłowego działania, liczne czynności ludzkie począwszy od oddychania, przez myślenie czy inne podstawowe funkcje – było by nie możliwe. Stąd niedobór kseroniny w dramatyczny sposób zaburza biologiczny bilans w naszym organizmie i negatywnie wpływa na nasze zdrowie.” – jak widać kseronina jest bardzo ważna, a jej duże ilości znajdziemy w owocach Noni.

Badania Owoce Noni

Do ciekawych odkryć przyczyniła się także Dr. Annie Hirazumi Kim, która również pochodziła z USA i pracowała w Uniwersytecie Hawajskim. W 1990 roku otrzymała specjalny tytuł za swoje osiągnięcia. Jej badania przyczyniły się do potwierdzenia faktu, że enzymy zawarte w owocach Noni pomagają w walce z rakiem. Dr. Annie cały czas pracuje jako naukowiec, który poświęca swoje życie badaniu owoców noni. Niebawem przygotujemy więcej informacji na jej temat!

Również w 1990 roku badacze z Uniwersytetu Metz we Francji udowodnili, a następnie udokumentowali, że Noni ogrywa sporą rolę w obniżaniu nadciśnienia. Noni wykazuje także 70% skuteczności w walce z bólem, czyli wykazuje silne działania przeciwbólowe. Za te działania odpowiada między innymi serotonina oraz prokseronina, o której wspominaliśmy nieco wyżej.

Dwa lata później bo w 1992 roku ciekawym odkryciem mogła pochwalić się Dr. Isabelle Abott. Ekspertka z dziedziny botaniki. Przedstawiła wyniki badań, które sugerują, że owoce Noni pomaga również w walce z nadciśnieniem i rakiem. Co potwierdzono później w dorocznym kongresie American Association for Cancer Research w 1995 roku.

Czy Noni można uprawiać w domu?

Uprawa Noni w domu – czy to możliwe? Oczywiście, że tak! Przy dobrych warunkach i odpowiedniej pielęgnacji, możemy sobie hodować Czytaj więcej

Sok z noni – działanie

Sok noni stosowany jest od wieku między innymi na Hawajach. Tamtejsze społeczeństwo doskonale zna olbrzym właściwości i zalet jaki płynie Czytaj więcej

close

Dołącz do naszej
społeczności!

Otrzymuj powiadomienia o nowych produktach, otrzymuj także kupony rabatowe na zakupy!

Obiecujemy, że nie będziemy spamować! Przeczytaj privacy policy aby uzyskać więcej informacji.

Chcesz więcej? Zainteresował Cię temat?

Zainteresował Cię ten temat? Zapisz się do naszego Newslettera i otrzymuj darmowe materiały oraz promocje!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.