Lekarze o Noni | Badania owoców Noni

Jak zapatrują się specjaliści na działania owoców z Noni? Jakie są wyniki badań? Jak się okazuje, testy i opinie są bardzo dobre. Najciekawiej wyglądają badania Dr. Ralpha Heinicke’ya, lekarza biochemika, który pochodzi z USA. Podczas swoich badań nad enzymami odkrył on bowiem, że w Noni znajdują się aktywne składniki, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Warto na to zwrócić uwagę, gdyż to też jest niejako istota działania Noni.

Odkrycie to poszerzyli inni naukowcy, którzy odkryli w Noni Xeroninę – będącą fundamentalnym składnikiem, który ma znaczący wpływ na ludzkie zdrowie. Dlaczego? Xeronina jest niezbędna do prawidłowej komunikacji komórek i białka. Badania zostały realizowane przez kilka lat, a naukowcy do dziś są pod ogromnym wrażeniem efektywności Noni. Dr. Ralph pracował w latach 1950 – 1986 na Hawajach, gdzie prowadził liczne badania dla Uniwersytetu Hawajskiego. Prócz xeroniny – wraz z kolegami po fachu odkryli także, że owoce z rośliny morindy zawierają enzym, która pomaga zmieniać proxeroninę w kseroninę – finalnie określając ją prokseronazą. Czyli składnikiem jeszcze lepiej wpływającym na przetwarzanie informacji między komórkami a białkami. Co znacznie pomaga w codziennym funkcjonowaniu ludzkiemu organizmowi.

Dr. Ralph Heinicke komentuje substancje następująco: „Kseronina jest alkolidem, który produkuje ludzki organizm w masowych ilościach, po to by aktywować enzymy, by te z kolei mogły poprawnie funkcjonować. Bez ich prawidłowego działania, liczne czynności ludzkie począwszy od oddychania, przez myślenie czy inne podstawowe funkcje – było by nie możliwe. Stąd niedobór kseroniny w dramatyczny sposób zaburza biologiczny bilans w naszym organizmie i negatywnie wpływa na nasze zdrowie.” – jak widać kseronina jest bardzo ważna, a jej duże ilości znajdziemy w owocach Noni.

Badania Owoce Noni

Do ciekawych odkryć przyczyniła się także Dr. Annie Hirazumi Kim, która również pochodziła z USA i pracowała w Uniwersytecie Hawajskim. W 1990 roku otrzymała specjalny tytuł za swoje osiągnięcia. Jej badania przyczyniły się do potwierdzenia faktu, że enzymy zawarte w owocach Noni pomagają w walce z rakiem. Dr. Annie cały czas pracuje jako naukowiec, który poświęca swoje życie badaniu owoców noni. Niebawem przygotujemy więcej informacji na jej temat!

Również w 1990 roku badacze z Uniwersytetu Metz we Francji udowodnili, a następnie udokumentowali, że Noni ogrywa sporą rolę w obniżaniu nadciśnienia. Noni wykazuje także 70% skuteczności w walce z bólem, czyli wykazuje silne działania przeciwbólowe. Za te działania odpowiada między innymi serotonina oraz prokseronina, o której wspominaliśmy nieco wyżej.

Dwa lata później bo w 1992 roku ciekawym odkryciem mogła pochwalić się Dr. Isabelle Abott. Ekspertka z dziedziny botaniki. Przedstawiła wyniki badań, które sugerują, że owoce Noni pomaga również w walce z nadciśnieniem i rakiem. Co potwierdzono później w dorocznym kongresie American Association for Cancer Research w 1995 roku.

Sok z noni – warto wiedzieć

Sok noni jest wytwarzany z owoców rośliny noni, która jest małym, wiecznie zielonym drzewem z rodziny kaw, która rośnie na Czytaj więcej

Sok z noni – informacje żywieniowe

Sok Noni to napój z owoców drzewa tropikalnego. Drzewo rośnie naturalnie na obszarach Azji Południowo-Wschodniej, gdzie owoce i soki są Czytaj więcej

Sok z noni – korzyści

Dziś może nieco bardziej na luzie? Poznajmy kilka najciekawszych zalet picia soków z noni! Kiedy to przeczytasz to dowiesz się, Czytaj więcej

5 powodów dlaczego warto pić sok z Noni!

Dlaczego warto pić sok z noni? Co on daje? Dziś postanowiliśmy podejść do tematu nieco na luzie i podać wam Czytaj więcej